dimecres, 10 de desembre del 2014

LES CONSERVES





A LA NOSTRA CLASSE DE SEGON, quan estavem treballant en Coneixement del Medi els aliments, va sorgir el tema de la conservació d'aquests. Aleshores vam encetar  un  projecte sobre  les conserves. Vam portar conserves ,unes cassolanes i d' altres comprades, i vam començar a aprofundir sobre aquest tema.

Primer vam cercar informació de diferents tipus de conserves, però tothom coneixia les mateixes:les que compravem al supermercat. Alguns si que tenien conserves cassolanes de les seues iaies: tomata, confitura de moniato...però poca cosa més.I aci va començar el nostre treball sobre sistemes de conservació (antics i actuals), aliments que es podien conservar, maneres de fer-los...

Vam començar per conèixer sistemes tradicionals:
-sal
-sucre
-oli
-vinagre
-assecat
-bany maria...

Ja que els moderns com congelació, refrigeració, envasament al buit...ja els coneixien.
I al mateix temps anavem realitzant aquestes conserves en la classe. La idea era aprendre la teoria i portar-la a la pràctica.

Quan vam realitzar la conserva amb oli, ens vam adonar que quasi ningú no sabia com es feia l'oli
encara que és un produte tradicional del nostre poble. Aleshores vam veure  en l'escola un DVD de les olives, la seua recol.lecció i la fabricació de l'oli.

 Després, com que teniem la possibilitat de veure un molí d'oli, vam contactar amb l' almàssera d'Artana, on vam realitzar una visita molt completa i educativa.

ARRIBA LA FABRICACIÓ DE CONSERVES.

A la classe, vam preparar olives trencades que vam collir de les oliveres de l'escola i també vam realitzar conserves  amb oli, concretament formatge.



Per a fer l'assecat, vam aconseguir una "carnera" o "fresquera", artilugi desconegut hui en dia. Allí vam penjar llonganisses tendres i vam deixar a l'aire fins que perderen la humitat. També vam assecar raïm per a fer panses.

CARNERA O FRESQUERA




Amb vinagre vam preparar vinagreta de cogombre i safanòria.


Amb sal vam fer salmorra de tomates.




Amb sucre vam fer peres amb almívar, que després vam posar al bany maria per a que es conservaren.




Vam fer panets de figa i ametlles.








I pensant en la festa de la tardor, vam fer melmelada de tomata, de la que es va portar a casa cada xiquet en un potet.






Finalment tot aquest treball va quedar reflexat en el projecte que cadascú va portar a casa i en
l 'exposició que es va fer a l'escola per a la festa de la tardor.

EL QUADERNET




EL NOSTRE MURAL



PREPARANT LES ROSETES PER A LA FESTA DE LA TARDOR:





LA FESTA DE LA TARDOR: ROSETES I CONFITURA DE TOMATA!!







Ací teniu una mostra fotogràfica de la visita a Artana:









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada